Reteta: Cozonac cu nuca!!! 

Punem făina cernută într-un vas încăpător facem un cuib în mijlocul ei și adăugăm drojdia și 1 lingură zahăr dizolvată într-un pahar de lapte amestecăm bine și cu puțină făină și lăsăm la odihnă până își dublează volumul (compoziția obținută trebuie să fie ca cea de clătite).

Intre timp amestecăm bine restul de lapte cu restul de zahăr și gălbenușul, apoi adăugăm și untul topit turnăm peste maiaua dospită adăugăm și coaja de lămâie de portocală, esența și 1/4 linguriță de sare peste făină frământăm bine totul până ce aluatul începe să facă bașici, apoi încorporăm și uleiul prin frământare acoperim vasul și lăsăm la odihnă până își dublează volumul.

Intre timp batem albușul spumă cu zahărul (pus în trei runde) până devine lucios, apoi adăugăm nuca, pesmetul, cacaoa și esența amestecând cu o lingură de jos în sus până se omogenizează…împărțim aluatul și crema în patru părți egale punem puțin ulei pe planșa de lucru și întindem foile cu mâna (să nu scoatem tot aerul din aluat ) întindem crema, apoi rulăm din două rulouri formăm prin răsucire un cozonac îi punem în tavă unsă cu puțin ulei și tapetată cu hârtie de copt îi acoperim și îi lăsăm la odihnă 30 de minute.

Timp în care preîncălzim și cuptorul la 180 de grade, după care îi ungem cu gălbenuș de ou și îi dăm la cuptor, după ce au început să prindă puțină culoare coborâm la 160 de grade, după ce sau rumenit ( vezi foto nr.3 așa trebuie să arate) coborâm la 140 de grade și îi coacem până se rumenesc frumos (timpul de copt cca 120 de) minute!!! IMPORTANT toate ingredientele să fie la temperatura camerei în bucătărie trebuie să fie cel puțin 20 de grade faina cernută de mai multe ori ajută la dospit va dospi mai repede și veți obține un aluat fin și pufos .. Cozonacul este făcut de Livia Livia după rețeta noastră de familie multumesc frumos pentru poze draga mea !!! Vă țuc măi oameni faini 😘 !!! Să fiți sănătoși 😍!!!

Speram ca va placut reteta de Cozonac cu nuca.